Biuro Rachunkowe Online to miejsce, gdzie znajdziemy profesjonalne usługi księgowe w atrakcyjnych cenach. Oferta firmy obejmuje pełną księgowość, obsługę kadrowo-płacową, ubezpieczenia oraz pomoc w zakładaniu jednoosobowej działal...
Główną misją gabinetu podologicznego VitaPedis jest zapewnienie Twoim stopom najlepszej opieki. Jego założycielka, podolog Emilia Kowalczyk, jest cenioną specjalistką w zakresie pielęgnacji i leczenia chorób stóp. W swojej praktyc...
Tomasz jest od 2013 roku w trudnej walce z rzadką chorobą genetyczną, zwaną miopatią mitochondrialną. To schorzenie jest niezwykle trudne do zrozumienia i znoszenia, ponieważ wpływa na mitochondria, małe "elektrownie" we...
Mianem sadzonki Frigo określa się sadzonki, które zostały wykopane z matecznika po wejściu w stan pełnego spoczynku (najczęściej ma to miejsce w listopadzie), po czym zostały przeniesione do chłodni, gdzie przetrzymywane są w temperaturach minusowych (najczęściej wynoszą one -2 lub -1 stopień Celsjusza), aż do późnej wiosny. Metoda ta umożliwia przedłużenie zbiorów truskawek oraz cieszenie się ich wyjątkowym smakiem przez niemal cały sezon. Niewątpliwą zaletą Frigo jest fakt, że każda sadzonka, o ile została przechowywana w odpowiedniej temperaturze i nie stała się siedliskiem patogenów, bardzo dobrze przyjmie się w nawet suchszych i mniej żyznych glebach oraz urośnie niezwykle szybko. Pierwsze owoce zaś zacznie rodzić już po 60 dniach od kiedy została zasadzona. Uprawę truskawek Frigo można założyć zarówno w gruncie bez osłon, jak i w ogrzewanej lub nieogrzewanej szklarni albo tunelu. W drugim i trzecim przypadku termin sadzenia może zostać przesunięty aż do sierpnia, a truskawki uzyskuje się wówczas dwukrotnie: w październiku lub w marcu. Jeśli zaś chodzi o obfitość plonów i jakość owoców, to znacząco wpływa na nie sztuczne doświetlanie uprawy.